poniedziałek, 3 stycznia 2011

Drinki lodowe


Alkohole i lody

W dzisiejszym tekście pragnę Państwu przybliżyć i jednocześnie zaproponować sposób na zjednanie sobie płci pięknej. Wykwintnym lecz zarazem bardzo prostym pomysłem na drinki lodowe. Jest to zarazem deser i drink w jednym a ze względu na różnorodność lodów i likierów, oraz owoców i dodatków na pewno każdej damie przypadnie do gustu.
Po pierwsze: alkohol.
Oczywiście podstawowym składnikiem może być wódka, nie mniej jednak można ją połączyć zarówno z rumem jak i ginem. Dodatkowo polecam wódkę z pomarańczy - Triple Sec, która swoim charakterystycznym słodkim smakiem równoważy smak pozostałych mocnym alkoholi. Jednocześnie trzeba pamiętać, że mocniejszy smak (i efekt również) uzyskamy dodając likiery owocowe (Bols, De Kuyper, Marie Brizard). Więc podstawa już jest.
Po drugie: soki owocowe.
Najlepsze do tego rodzaju drinków są soki zagęszczone i soki z kawałkami owoców. Możemy oczywiście sami wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy lub jabłek, jednak jest to dość kłopotliwe jeśli mamy kilka chwil na zrobienie drinka. Najczęściej przeze mnie stosowanymi sokami są soki: bananowe, pomarańczowe, multiwitamina, ananasowe, gruszkowe oraz egzotyczne. W zależności  od preferencji smakowych wybieramy odpowiedni sok i przechodzimy do pkt. 3.
Po trzecie: owoce, mleko i syropy.
Tutaj możemy wzmocnić smak drinka dodając odpowiednie owoce. Osobiście polecam przede wszystkim banany i maliny, które to dodatki są po pierwsze syte i nadają naszej "miksturze" rangi deseru, a po drugie "maskują" smak alkoholu dzięki czemu drink jest samczniejszy i nie wyczuwamy w nim alkoholu. Można również stosować wszelkiego rodzaju owoce cytrusowe, jabłka, gruszki i wszystko to co nam smakuje. Podkreśleniu drinka służą również różnego rodzaju syropy używane jako polewy do lodów lub gofrów. Bardzo często stosuje w swoich drinkach zwykłe mleko, które w połączeniu z lodami nadaje naszemu drinkowi mlecznego posmaku. Możemy również stosować do naszych drinków czekoladę, wiórki kokosowe oraz wiele innych składników które częściej stosuje się do ciast niż do drinków, jednak które sprawdzają się również doskonale przy robieniu drinków.
Po czwarte: lody.
Ostatni, lecz bardzo ważny z naszych składników to oczywiście lody. Osobiście polecam lody śmietankowe lub owocowe, jednak przy drinkach czekoladowych najlepsze są właśnie lody czekoladowe lub lody o smaku tofii. W zależności od rodzaju drinka i naszych preferencji smakowych używany odpowiednich lodów do odpowiednich owoców, jednak czasami warto popuścić wodze fantazji i poeksperymentować.
Po piąte: blender.
Jest to rzecz niezbędna i nie zastąpiona przy przygotowywaniu takich drinków. Bez blendera niestety nie zmiksujemy odpowiednio wszystkich składników. Całość procesu zaczynamy od wlania do blednera alkoholi, soków, owoców i dodatków. Całość zaczynamy miksować na wolnych obrotach i dopiero po zmiksowaniu tych składników dodajemy powoli lody w takiej ilości, aby powstała konsystencja była gęsta bez dużych kawałków lodów lub dodatków.
To tyle odnośnie składników oraz procesu i przetwarzania. Mogę dodać jeszcze tylko jedno. Jest to sprawdzony i elegancki sposób na spędzenie miłego wieczoru z ukochaną osobą.

No to do roboty !!!


Malinowa Rozkosz.
50 ml. wódki Bols Vanilla
50 ml. białego rumu Bacardi
50 ml. soku z limonki (tymbark z limonką)
150 ml. soku ananasowego
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
10 ml. syropu z malin
2-3 gałki lodów waniliowych.
Wlewamy do blendera alkohole, dodajemy soki i owoce. Włączamy wolne obroty i dodajemy stopniowo lody. Na koniec blendujemy na maksymalnej prędkość dosłownie kilka sekund. Najlepiej podać w schłodzonym wysokim kielichu z rurką i mieszadełkiem lub łyżeczką koktajlową.

Banana's Shake.
50 ml. wódki Bols
50 ml. białego rumu Bacardi
50 ml. likieru bananowego
50 ml. soku z limonki (tymbark z limonką)
100 ml. soku bananowego
100 ml. mleka
2 duże banany
3-4 gałki lodów śmietankowych.
Wlewamy do blendera alkohole, dodajemy soki i mleko. Włączamy wolne obroty i wrzucamy kawałki bananów. Następnie stopniowo dorzucamy lody i blendujemy do wymieszania się wszystkich składników. Podajemy w schłodzonym wysokim kielichu z mieszadełkiem lub łyżeczką koktajlową oraz słomką.

Czekoladowy sen.
50 ml. burbona (Jim Beam, Jack Daniel’s)
50 ml. złotego rumu Bacardi
50 ml. likieru kawowego lub czekoladowego
150 ml. mleka
50 g. wiórków czekoladowych lub pół tabliczki czekolady mlecznej w kawałkach
5 gałek lodów czekoladowych
Wlewamy do blendera alkohole oraz mleko. Włączamy wolne obroty i stopniowo dodajemy czekoladę lub wiórki czekoladowe. Miksujemy do momentu kiedy czekolada zostanie „zwiórkowana” i na koniec dodajemy lody. Miksuje jeszcze chwilę i przelewamy do szklanki typu goblet lub dużego pucharu lodowego. Na koniec możemy posypać wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz